Update ministerraad 30 augustus 2013

door Redactie op 31/08/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 30 augustus 2013

Internationale politiek was al niet voor padvinders. Maar het is duidelijk ook niet voor autisten die in heldere hokjes willen denken.  Het zijn verwarrende tijden. In het Verenigd Koninkrijk sneeft nota bene een conservatieve premier in het parlement, terwijl Labour decennia lang trouw meebombardeerde met de Amerikanen. Minister Kerry heeft het inmiddels over ‘our oldest ally’ als hij het over de Fransen heeft, die in hun extreme opportunisme ooit uit eigen belang de Amerikaanse rebellen steunden tegen het Britse Rijk. In onze polder praat GroenLinks over aanvallen terwijl een VVD-premier naar de Veiligheidsraad staat te verwijzen. Het is allemaal nog maar moeilijk te volgen. Alleen aan de flanken heerst nog enige voorspelbaarheid: volgens onze nationale volkenrechtwaakhond (een erfenis van de Commissie Davids) is een actie in Syrië zonder mandaat van de Veiligheidsraad illegaal en volgens de SP ligt het allemaal hoe dan ook aan de Amerikanen. Dat was althans de teneur van Harry van Bommel bij Knevel en Van den Brink. De ellende zou zijn veroorzaakt doordat Amerika de Russische goede bedoelingen niet op waarde kon schatten. En er lijkt nog iets duidelijk. Net als met Irak, destijds, heeft het debat over het internationale recht de schijn niet het werkelijke debat te zijn. Ook nu speelt iets anders: de angst voor the devil you don’t know die achter Assad kan wegkomen. Een tweede Iran is om veel redenen onwenselijk, een antisemitische terreurstaat aan de grens met Israël een regelrechte nachtmerrie.

Het onuitroeibaar politieke karakter van het internationale recht bleek op kleinere schaal ook weer uit de excuses die Nederland inmiddels gaat maken voor onze eigen misdaden tegen het internationale recht. Voor zaken die sterk lijken op die slachtpartijen die succesvol voor de Nederlandse rechter zijn gebracht, zal Nederland nu uit eigen beweging excuses gaan maken. Dat scheelt ons ook weer in de proceskosten. En de excuses worden door de ambassadeur gemaakt, nog voor Rutte dit najaar zelf naar Indonesië gaat. Dit klinkt cynisch, maar dat is het alleen voor wie naïef is.

Nationaal politiek nieuws kwam deze week voorzichtig los. Er was ‘goed nieuws‘ (nog net niet bejaarden die in een AWBZ instelling verblijven en een eigen vermogen van meer dan 21.000 euro hebben krijgen een meevaller), er was ‘goedmaak nieuws‘ (het recht op een schone luier blijft) omdat de persvoorlichting van Van Rijn had zitten blunderen, er was ‘akkoord-nieuws’ (een Energieakkoord), er was ‘aanpak nieuws‘ (internationale belastingontwijking wordt aangepakt) en ten slotte ook ‘doorpak nieuws‘ (de begrotingsstukken zijn naar de Raad van State).

Staatsrechtelijk is het allemaal zonder veel betekenis, en politiek valt er niet veel uit af te leiden. Zodat we aangewezen zijn op een van de goedkoopste vormen van het politieke piskijken: ‘de sfeer’. Op de randen van het internet wordt al wel eens beweerd dat ‘de sfeer in het kabinet’ slecht is, maar de details die uit de PvdA-fractie komen zijn veel spannender. Zo zou Samsom telefoonrekeningen doorsnuffelen om te kijken wie de pers bijpraat over de aard van zijn contacten met de persvoorlichter, stappen links en rechts de gescoute talenten weer op en snoert men in de fractie elkaar de mond met bandopnames. Dat kan daar niet heel gezellig zijn.

Volgende week komt de Tweede Kamer terug van reces. De Senaat volgt de week erop. Hoe de sfeer daar is, zal moeten worden afgewacht. Dat deel wat er niet van gediend is te worden ingezet door ‘de overzijde’ zal zich verbijten. Dat deel wat altijd al liever in de Tweede Kamer had gezeten, zal in opperbeste stemming zijn.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: