Update ministerraad 4 december 2009

door GB op 05/12/2009

in Haagse vierkante kilometer

De ministerraad leverde vrijdag maar drie persberichten op: een evaluatie van de Zorgverzekeringswet, Arbo-regels aanpassen aan Europese regels en bronbescherming voor journalisten. Zij krijgen een wettelijk verschoningsrecht voor ‘professionele berichtgevers’. Een onderscheid tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ media wordt niet gemaakt, zodat we er hier gemakshalve van uitgaan dat dit verschoningsrecht ook voor ons geldt. Iemand die iets kwijt wil kan zich melden op de e-mail.

Hoewel de persconferentie over geen van deze onderwerpen ging, duurde die toch een half uur. Het onderwerp was dan ook Afghanistan. De boodschap van de minister-president: iedereen moet nu zijn mond houden en het kabinet gaat zo snel mogelijk een goed afgewogen besluit nemen. Daarbij sorteerde hij alvast voor op een argument dat volgens mij het minst verkoopt op de binnenlandse markt: ‘Als we niets doen zijn we een buitenbeentje’.

Zo van een afstand gezien lijkt het proces oude patronen te vertonen. Verhagen is zijn rol als lijsthufter niet vergeten en doet in de buitenste linie het sloopwerk. Want hij heeft één ding bereikt: iedereen heeft nu het idee dat er een besluit genomen moet worden over de missie. De PvdA verliest daarmee de eerste slag; hun uitdragen van het op zichzelf heldere kabinetsstandpunt kan door Balkenende worden weggezet als ‘voor de troepen uitlopen’. Vervolgens hameren ze bij de PvdA op de Nieuwe Stoerheid en graven ze zich zo diep in dat het haast wel fout voor ze moet aflopen.

Overigens heeft de discussie nog een andere strategische dimensie: wie zitten er aan tafel in de Trevezaal? Deze week was Van Middelkoop afwezig en zat Balkenendes hulpsinterklaas Jack de Vries aan tafel mee te praten. Staatsrechtelijk is het de bedoeling dat hij de aanwijzingen van zijn minister opvolgt, maar voor een Minister van Defensie moet het uitermate frustrerend zijn zelf niet aan tafel te zitten. Jack had in de ministerraad in ieder geval het verlanglijstje van de VVD voorgelezen: ministers moeten hun mond houden. Dat was ook wat Van Middelkoop – voor zijn beurt – gezegd heeft. De aankomende twee weken (en dus voor de rest van dit jaar) valt het personele voordeel de andere kant op. Balkenende zit dan of bij de Europese Raad, of in de top in Kopenhagen. Vice-MP Wouter Bos zit de ministerraad dan voor.

Vorige post:

Volgende post: