Update ministerraad 4 oktober 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 05/10/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 4 oktober 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Door uit het begrotingsoverleg te stappen, had het CDA de uitgestoken hand van het kabinet beantwoord met een middelvinger. Hoewel minister Timmermans zijn combinatie van spin en hartenkreet voorafgaand aan de ministerraad meteen weer introk, dreunde die flink na. De verhoudingen zijn blijkbaar flink bedorven. Ook de ministers Plasterk en Blok liepen bij de ingang van Algemene Zaken leeg op het CDA dat zij zo toch niet kenden. Waarop CDA’ er Van Hijum er als de kippen bij was om op Twitter terug te sneren dat hij geen concessies had gezien.

Zelfs de immer optimistische Rutte kwam er op de persconferentie niet echt uit. Hij herhaalde een aantal keer dat hij blij is dat het CDA het kabinetsbeleid op onderdelen wil steunen, dat het kabinet aan de in CDA-kringen levende opvattingen heel, maar dan ook heel serieus tegemoet had willen komen, dat het blijkbaar niet genoeg was en dat hij dat gegeven ‘respecteerde’. Rutte bezwoor dat er voldoende was gedaan om het CDA er bij te houden, toen de journalisten hem voorhielden dat hij zelfs met nota bene vijftigplusser Henk Krol gebeld zou hebben om de boel overeind te houden. Maar niet met het CDA. Terwijl een Pechtold-moment, ’s avonds in het Torentje, er ook al niet in had gezeten voor Buma.

Hoe verschrikkelijk gevoelig het allemaal is komen te leggen, ook of juist met de resterende potentiële zijwielen van de coalitie, D66, CU, SGP en GL, bleek er wel uit dat Rutte bijna boos werd dat hij uit moest leggen dat hij verder niets kon zeggen over de begrotingsbesprekingen. Anders dan dat die werden voortgezet onder leiding van ‘Jeroen’ (Dijsselbloem) en dat er eerst over de agenda van de besprekingen zou worden gesproken. Ook over die agenda kon Rutte niets zeggen, want dat zou dan weer worden uitgelegd als een prematuur dictaat van de leider van de coalitie. Zo ver zijn we blijkbaar heen. Aan de eerste voorwaarde voor vruchtbare onderhandelingen, enig onderling vertrouwen, lijkt het dezer dagen dus te ontbreken, laat staan dat de premier nog enigszins boven de partijen kan staan. Dat is erg genoeg, ook al omdat de onderhandelingen breder zijn geworden dan de begroting van 2014 en een partij als D66 het in principe in eerste instantie moet doen met een toezegging dat, om maar eens wat te noemen, de hervorming van de arbeidsmarkt een half jaar eerder wordt ingezet. Voor zover Pechtold dat überhaupt al zou willen verkopen als een serieus resultaat.

Uiteraard werd Rutte ook flink doorgezaagd over het eventuele proefverlof voor Volkert van der G. en zijn eerdere antwoord op die toen nog hypothetische vraag. Afwachten wat Teeven doet, was het devies, en Rutte zou vooralsnog niet aan zijn stoelpoten zagen. Terecht veroordeelde de premier nog de lage aanval van Wilders op ondervoorzitter Arib (‘beneden peil’). Het kabinet had ondertussen besloten over de nieuwe klimaatagenda van staatssecretaris Mansveld. De steekwoorden zijn ‘mitigatie’, ‘adaptie’ en ‘klimaatintelligent ondernemen’ en verder moet het allemaal vooral Europees worden aangepakt. Opmerkelijk nieuws is dat het kabinet zelf welkome werkgelegenheid gaat creëren. Nadat Asscher eerder al met een Randstadbus rondreed om jongeren aan een baan te helpen, komen er nu 260 extra medewerkers bij UWV, Inspectie SZW en SVB om de fraude met sociale voorzieningen nu echt aan te gaan pakken. Maar ook dat was voor Buma blijkbaar niet genoeg geweest.

Ondertussen ontving de Eerste Kamer – evenals overigens de Tweede Kamer – wetsvoorstellen inzake de benoeming van Maxima als regent, op grond van artikel 37 Gw, mocht koning Willem-Alexander onverhoopt overlijden voordat Amalia meerderjarig is en Constantijn, mocht ook Maxima overlijden. De voorzitter van de Eerste Kamer is belast met het samenstellen van een commissie uit beider Kamers die de behandeling, in verenigde vergadering, van de voorstellen voorbereidt. De senatoren stemden verder in met een aantal wetsvoorstellen, waaronder een over het gebruik van de Friese taal. Wat er precies nieuw is – Fries was al een officiële taal, ook in de rechtszaal – wordt niet onmiddellijk duidelijk, of het moet zijn de instelling van een Orgaan voor de Friese taal, die over de gelijkstelling van beide talen in de provincie moet waken. De Israelische president Peres hield het op het Engels, bij zijn toespraak voor de senatoren en Tweede Kamerleden. Spannend wordt het dinsdag weer: dan is het plenair debat met de staatssecretarissen Weekers en Klijnsma over de nieuwe pensioenwetgeving.

Vorige post:

Volgende post: