Update ministerraad 5 oktober 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 08/10/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 5 oktober 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

In de Ministerraad valt nu echt weinig meer te beleven. Mr. drs. Pieter Cloo (54) heeft het tot secretaris-generaal op Veiligheid en Justitie geschopt. Als partner bij een consultancybedrijf nog wel. Provincies, verantwoordelijk gemaakt voor de natuur, mogen voortaan zelf bepalen hoe zij door het rijk verstrekte gelden gaan besteden. Een wetsvoorstel wordt ingediend.

Ondertussen wordt in de Stadhouderskamer het deelakkoord aangevuld. Om deze rubriek nog een beetje vullen: hoe zou het programma van Rutte/Dijsselbloem eruit kunnen zien? De AOW is al afgetikt. Met Hamer in de Kamer kan aan de arbeidsmarkt niet worden getornd. De woningmarkt is zo vastgelopen dat zelfs Ruttes eindsprintje in de campagne hervorming daarvan niet kan beletten. Dat zouden dan twee punten zijn voor de PvdA: niet de arbeidsmarkt hervormen – of het doorschuiven naar de sociale partners – en wel de woningmarkt. Kunnen ze de SP mee tegemoet.

De VVD krijgt daarvoor solide financieel beleid: een tekort van 3% en evenwicht in zicht. Daarnaast voortzetting van de  strenge lijn op immigratie en integratie. Continuering van het duo Opstelten/Teeven, om het crime fight en no mercy-imago hoog te houden. En, symbolisch niet te onderschatten, behoud van de 130 kilometer. Wilders heeft het luik voor ontevreden rechtse kiezers al weer opengezet. Terwijl de VVD ook Charlie Aptroot, waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikte, is weggereden naar Zoetermeer.

In de Eerste Kamer werden de verse PVV’ers Van Beek en Kok beëdigd. Zij vervangen De Graaf en Klever, die naar de Tweede Kamer verhuisden. De ondervoorzitter, Putters, kwam in actie samen met de ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Bosma, om een krans te leggen bij het Oranjehotel, de Scheveningse gevangenis waar veel verzetsleden gevangen werden gezet. De Kamer debatteerde afgelopen week over ‘vangnetters‘ en ‘thuiszitters‘. Wie daar meer over wil weten, klikke op de link.

Vorige post:

Volgende post: