Update ministerraad 5 april 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 09/04/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 5 april 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Hoewel Rutte opnieuw bezwoor dat de ministerraad door de Catshuisonderhandelingen niet is drooggelegd leverde het samenzijn van de ministers maar één (openbaar) besluit op. Er komt een artikel 100-brief naar de Kamer over de piratenbestrijding voor de kust van Somalie. Nadrukkelijk voor de kust: de ‘infrastructuur’ op de kust wordt nu weliswaar ook aangepakt, maar er gaan gelukkig geen ‘boots on the ground’. De Amerikanen bliezen er in de jaren negentig na gevoelige verliezen een roemloze aftocht. De marine heeft helikopters, onderzeeërs en onbemande vliegtuigen ingeladen.

De persconferentie stond verder in het teken van Suriname, Leers en Asscher. Ingrijpen in een lopend strafproces tegen het staatshoofd met een ‘amnestiewet’: het R-woord wordt voor minder uit de kast gehaald. Maar wat precies de verdere strategie is nadat de ambassadeur te Paramaribo tot zijn eigen verrassing werd teruggeroepen – hij stond toevallig op het punt een interview te geven aan Trouw – wilde Rutte niet zeggen. Na deze wellicht niet helemaal doordachte Alleingang kan elke volgende stap van Nederland in elk geval moeiteloos worden geframed als bemoeizucht van de oud-kolonisator. Of gewoon worden genegeerd.

Het commentaar op de Surinaamse vertoning staat ook in schril contrast met de consequente weigering van Rutte ‘commentaar’ te leveren op het discriminatoire MOE-meldpunt van de PVV. Rutte doorbrak zijn ‘geen commentaar’-doctrine ook ten aanzien van zijn veelgeplaagde collega-minister Leers. Het bericht dat diens positie zelfstandige inzet van de Catshuisonderhandeling is gemaakt betrof dan ook ‘onzin die niet klopt’ en ‘van A tot Z’ onjuist is. Hij telefoneerde ook persoonlijk met de Volkskrant om dat te laten weten. Dat siert Rutte dan weer. De Volkskrant kan dus op zoek naar nieuwe bronnen.

Wie ook nog een tik kon krijgen was Asscher. Deze Amsterdamse wethouder is op de bres geklommen voor kinderen van illegalen. Die mogen wel naar school, maar geen stage lopen. Dat betekent dat ze geen diploma kunnen halen. Het ligt wat dat betreft voor de hand ‘stage’ zo te interpreteren dat het geen werk is (met een MBO-stage zullen toch ook geen bakken met geld worden verdiend) om het recht op onderwijs van deze kinderen niet illusoir te maken. Maar zoals bij alles wat met immigratie en integratie te maken heeft staat de boel op scherp. Kamp schaarde de actie van Asscher onmiddellijk in het rijtje witte illegalen, generaal pardon, kinderpardon. Zou hij het gezag hebben over de vreemdelingenpolitie dan zette hij de kinderen onmiddellijk met ouders en al het land uit. Maar hij moet het doen met de Arbeidsinspectie die hooguit boetes kan opleggen of de rechtspersoon ‘stilleggen’. Asscher staat klaar met een fonds om de boetes te betalen. Binnenkort op dit blog ongetwijfeld meer over deze confrontatie.

De Eerste Kamer boog zich afgelopen week over de vraag hoe het verder moet met de Europese Unie. Afgaand op het verslag kwamen ook de senatoren daar nog niet uit. Ze hekelden in elk geval het gebrek aan visie van de ministers Rosenthal en staatssecretaris Knapen, die zich beperkten tot een neorealistische benadering van doelmatigheid en doeltreffendheid. Maar het chambre de réflexion-moment was afgelopen week natuurlijk het veto van de absurde verhoging van de griffierechten. Rutte ziet het nog gebeuren, maar wij hebben Holdijk!

Vorige post:

Volgende post: