Update ministerraad 7 december 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 10/12/2012

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 7 december 2012 en wekelijkse Eerste Kamer watch

Nu het spel in de Trêveszaal weer op de wagen staat, wordt het tijd om alhier de serie updates wakker te kussen. Er is immers weer voldoende materiaal. Zo bouwt Nederland zijn rol op het wereldtoneel gestaag uit door nog langer met één schip voor de kust van Somalië op piraten te jagen en patriots naar Turkije te sturen. Ondertussen speculeert het buitenland op de export van Rutte naar het voorzitterschap de Eurogroep. Dat zou je een eer kunnen noemen. Toch lijkt het vooral pijnlijk voor Rutte om een persbericht te moeten sturen dat hij niet met de staart tussen de benen zal afdruipen. De toegevoegde mededeling dat Jeroen Dijsselbloem ook geen kandidaat is, kan dit slechts ten dele verhullen. Teflon-Mark is in rap tempo beschadigd aan het raken met zijn vertimmerde regeerakkoord, zijn dubbel beëdigde kabinet en nu met een frauderende staatssecretaris.

De VVD lijkt in het algemeen grip te verliezen. Terwijl het Verdonk-deel van de achterban zich weer herinnert dat Rutte altijd al meer had met bijstandsmoeders dan met parelkettingen, lukt het minister Asscher om zijn oude conflict met minister Kamp over stage lopende illegalen eenvoudig in zijn voordeel te beslechten. En dat terwijl Kamp afgelopen vrijdag niet op handelsmissie was en de jurist Asscher waarschijnlijk een juridisch betoog heeft gehouden van het soort waar Kamp nooit enige sympathie voor geveinsd heeft. Dan toch winnen, is knap van Asscher en pijnlijk voor Kamp. Nog even, en de aardbeientelers kunnen hun vaste pluk-Roemenen weer bellen. Ondertussen doen minister Blok en minister Opstelten hun best om nog iets van een VVD-profiel overeind te houden. Het aantal leden van adviescommissies wordt gemaximaliseerd, en Opstelten heeft weer ergens strafbepalingen aangetroffen die omhoog kunnen. Maar het is alles slechts een flauwe schaduw van de tijd dat liberale dienaren van de Kroon openlijk fantaseerden over het aftuigen van een inbreker. Dat was de tijd dat ze zelf bepaalden waar de controverses over gingen.

En er lijkt iets anders te haperen: de flair en de uitgestoken hand waarmee Rutte in zijn vorige periode het dualisme een grote dienst bewees. Rutte was ongemeen fel en persoonlijk in het debat over het vertrek van Verdaas, ook tegen de natuurlijke bondgenoten D66 en CDA. Hij is het dan ‘oprecht met iemand oneens’. Buma en Pechtold, op hun beurt, durfden voluit op persoonlijke titel mee te werken aan de professionele karaktermoord op Rutte in de NRC van dit weekend. Als-ie aardig en joviaal doet, wil-ie wat van je, meldde Pechtold. En als-ie je niet meer nodig heeft, dumpt-ie je keihard, pruilde Buma. Hoewel het geen bijzondere eigenschappen zijn voor een politicus, prikte het verhaal toch elke illusie dat het bij Rutte anders was definitief door. Alleen Samsom, zo grinnikten de fractievoorzitters, was nog onder de indruk.

In de Eerste Kamer, ondertussen, zitten nog de politici die in 2011 naar voren werden geschoven om oppositie te voeren tegen Rutte I of het overeind te houden. De PvdA, die met Senator Barth iemand inzette die ‘niet voor het staatsrecht, maar voor haar idealen’ wilde gaan, oogst dus wat ze zelf gezaaid hebben. Het CDA heeft met Senator Brinkman ook politiek kaliber in de Senaat zitten. Hij hield zijn kruit droog. Er valt voor een CDA’er ook geen touw meer aan vast te knopen als je wel in de oppositie zit, maar toch macht hebt. Brinkman leek dan ook vooral aan te sturen op een versterking van de positie van Buma in de Tweede Kamer. Het was vooral de PVV die voluit ging door onmiddellijk een motie van wantrouwen in te dienen. Die is, in de stijl van de PVV, directer dan gebruikelijk was in het staatsrecht: het vertrouwen wordt expliciet opgezegd. Het gebruikte argument dat dit kabinet zich schuldig dreigt te maken aan een ongrondwettige vorm van onteigening is evenwel geestig gevonden.

De overige moties laten zien waar de Senaatsfracties hun prioriteiten hebben liggen. Gezien de ondertekenaars is de oppositie nog niet zo ver dat ze elkaars moties meteen aan een meerderheid helpen. Dat lijkt voorshands nog maar op één onderwerp te lukken: kritisch zijn op de bestuurlijke hervormingen. De rest is afwachten.

1 Henk 10/12/2012 om 13:58

Fijn dat de update er weer is!

Vorige post:

Volgende post: