Update ministerraad 8 maart 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

door Redactie op 12/03/2013

in Haagse vierkante kilometer

Post image for Update ministerraad 8 maart 2013 en wekelijkse Eerste Kamer watch

In de buitenlandse politiek heeft de PvdA de bordjes inmiddels definitief verhangen in de meer kosmopolitische richting: de Amerikanen lossen het zelf maar weer op in Afghanistan, de Israelische regering zit weer op de kast en de Russische regering is de richting van de verlichting weer uitgelegd. Wat de binnenlandse politiek betreft is het belang van de ministerraad enigzins aan het afnemen. De Trêveszaal is nu even niet de plek waar de marsroute wordt bepaald en uitgedragen. Het is een plek waar complexe onderhandelingsstrategieën op elkaar worden afgestemd. Het is tenslotte niet niets waar de regering zich aan gezet heeft: een akkoord met de handtekeningen van werkgevers, werknemers en senatoren. Goed nieuws voor alle overleggen is dat de echte hoofdrolspelers kennelijk voldoende geloof in het overleg hebben dat er weinig over de band van de media wordt gespeeld. De praatprogramma’s moeten het doen met de derde ring. PvdA-senator Klaas de Vries probeert in Buitenhof de vakbonden te intimideren en VVD-senator Frank de Grave legt in de krant uit dat de Eerste Kamer het kabinet niet zo mag pesten. Naar verluidt zijn Frans Weisglas en Hans van Baalen ook weer gesignaleerd.

Bij de Eerste Kamer begint de geest goed uit de fles te komen. Senator prof. Hans Engels, vroeger vooral bekend van het Handboek Gemeenterecht, moet zich nu van twee meter afstand laten toetoeteren in het kader van het ‘aanbieden van 60.000 handtekening tegen het woonakkoord.’ Misschien dacht hij nog een moment terug aan de zomer van 2010, toen zijn dreigbrief de Senaat voor eerst in het wij-zijn-er-ook-nog-nieuws bracht. Deze week staat het woonakoord op de agenda van de Eerste Kamer. De politieke spotlights volgen. En die zijn verzengend, zeker omdat het idee dat senatoren allerhande maatschappelijke sectoren een stem in het politieke proces geven in rap tempo wordt vervangen door het verwijt dat het dubbele petten en belangenverstrengeling is.

Gelukkig doet de Eerste Kamer ook nog wat ze hoort te doen. Het wetsvoorstel financiering politieke partijen aannemen en verder werken aan een grondwetsherziening die de nieuwe koninkrijksverhoudingen een plaats in de Grondwet gaat geven. Maar er sluimert een kwestie die de Eerste Kamer de volgende fase van politieke werkelijkheid intrekt: de strafbaarstelling van illegalen. Het lijkt alsof verzamelde oppositiepartijen in de Tweede Kamer een ‘oppositie-akkoord’ gaan sluiten waarin dit aan de VVD-gegunde deeltje van het coalitieakkoord zal moeten sneuvelen. Dat is de serieuze partijpolitiek: afstemmen, verknopen en uitruilen. Niet met het oog op bredere steun voor het kabinetsbeleid, maar met het oog op ander kabinetsbeleid. De vraag moet inmiddels wel worden hoe ver de senatoren eigenlijk willen gaan. En als zij niet als stemvee willen worden ingezet, dan wordt het tijd voor een betekenisvol signaal in die richting.

Vorige post:

Volgende post: