Uw nieuwe koninkrijk kome XV: Het is volbracht

door MN op 01/10/2010

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Uw nieuwe koninkrijk kome XV: Het is volbracht

Op donderdag 9 september kwam er witte rook uit de Ridderzaal. Delegaties van Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba zetten hun handtekening onder de conclusies die een dag tevoren al waren getrokken. Deze Slot-Rondetafelconferentie markeert het einde van het proces dat begon met referenda in 2004 en 2005, en leidde tot de meest complexe wetgevingsoperatie in de geschiedenis van het koninkrijk. Dit historische feit is door landelijke media nauwelijks opgepikt: doorgaans volstond een zesregelig berichtje op pagina 7, onder het nieuws dat een lesauto tijdens een rijexamen in beslag is genomen wegens achterstallige betalingen aan de fiscus. Bewegend beeld kan ik nog bij de Wereldomroep en op de site van de Rijksoverheid vinden.

Tijdens het vooroverleg op 8 september zijn door het nieuwe bestuurscollege van Curaçao nog extra eisen op tafel gelegd. Men wilde beëindigingsclausules zoals die ook voor Aruba in het Statuut staan. Uiteindelijk is in de conclusies van de conferentie opgenomen dat er jaarlijks een Koninkrijksconferentie komt, en dat de landen dan onderwerpen mogen agenderen. Het Curaçaose bestuurscollege verkoopt deze toezegging als een verwezenlijking van zijn intentie de onafhankelijkheid van Curaçao binnen handbereik te brengen. De Haagse hotel- en cateringbranche zal er wel het meest ingenomen mee zijn, want de Caribische delegaties zijn doorgaans omvangrijk.

Hoe dan ook, het is gelukt, en dat is een heel groot compliment waard. De rijkswet tot wijziging van het Statuut is inmiddels gepubliceerd. Een deel ervan is per 16 september in werking getreden, zodat Curaçao en Sint Maarten achteraf bevoegd zijn gemaakt tot het ontwerpen van een eigen grondwet en wetgeving. Het resterende deel van de rijkswet, dat Curaçao en Sint Maarten land maakt en de BES aan Nederland plakt, treedt volgens het (pas!) op 1 oktober gepubliceerde kb op 10 oktober aanstaande om 06:00 uur Nederlandse tijd in werking. Vanaf dan is Nederland weer een grote speler op het internationale toneel, met wereldzeeën tussen de landsgrenzen.

Dit is (vermoedelijk) de laatste aflevering in deze serie. Eerdere afleveringen kunt u hier nalezen.

1 PJK 05/10/2010 om 09:18

Mooie serie!

{ 1 trackback }

Vorige post:

Volgende post: