Van Rompuy aan de bak

door PWdH op 11/02/2010

in Buitenland

Herman Van Rompuy

Alle ogen zullen vandaag gericht zijn op Herman Van Rompuy. De kersverse voorzitter van de Europese Raad zit zijn eerste bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders voor. Hij kan meteen aan de bak: Griekenland staat op instorten, de Euro wankelt en ook het Iberisch schiereiland dreigt af te breken van de rest van de Muntunie. De hamvraag is natuurlijk wie Griekenland zal bijstaan. Openlijke interventie door het IMF lijkt uitgesloten, nu dat een soort openlijke erkenning van faillissement zou zijn. Springen ‘rijke’ lidstaten bij, dan wordt Griekenland beloond voor niet alleen wanbeleid maar ook bedrog, terwijl bijspringende lidstaten waarschijnlijk zelf flink op de koffie komen op de kapitaalmarkten.

Kortom, Van Rompuy zal behoedzaam moeten laveren en tegelijkertijd de regeringsleiders met een krachtige verklaring tevoorschijn laten komen, dat het allemaal goed komt en Europa zichzelf aan zijn Griekse haren uit het moeras omhoogtrekt.

Gelukkig is hij goed voorbereid. In Trouw staat te lezen dat we hem zo weinig zagen, omdat hij de afgelopen weken alle Europese leiders afzonderlijk heeft bezocht op een kennismakingstoernee. Ook over de vergadering van vandaag is nagedacht. Het decor is niet de sfeerloze bunker waarin de Raad normaal bivakkeert, maar een intieme, gelambrizeerde zaal van de Solvaybibliotheek. Alle regeringsleiders en staatshoofden mogen zich daar slechts door één hulpje laten vergezellen en de agenda telt maar drie punten: de crisis en Griekenland, het klimaat en Haiti.

Daarmee moet de spontane gedachtenwisseling van weleer terugkeren, toen – als de overlevering mag worden geloofd – de Founding Fathers nog gezamenlijk voor de open haard in slaap vielen. Dat zal vanavond dringen worden, met zeventwintig leiders en hoofden.

Vorige post:

Volgende post: