Verbeet is hoopvol over voorstel Halsema

door GB op 13/01/2011

in Haagse vierkante kilometer

Bezoekers van dit blog zien het blijkens de peiling niet snel gebeuren dat constitutionele toetsing ervan gaat komen. Daarbij ga ik er vanuit dat als het dit jaar niet gebeurt, het weer voor een lange periode van de baan is. Verbeet is echter veel positiever gestemd over de toekomst van de grondwetswijziging van Halsema. Tijdens de afscheidstoespraak stelde de Voorzitter:

Niet alleen in woord maar ook in geschrift behoorde u tot de meest productieve en creatieve geesten hier in huis. In tal van publicaties en krantenartikelen heeft u uw visie op politieke onderwerpen uitgewerkt en toegelicht. Van het aanmerkelijke aantal initiatiefwetsvoorstellen dat u hebt ingediend, noem ik nu slechts het belangrijkste, namelijk het, zoals het er nu naar uitziet, kansrijke voorstel om rechterlijke toetsing van wetten aan de Grondwet mogelijk te maken. Dit voorstel is in de fase van de zogenoemde tweede lezing aanbeland en wacht nu op uw reactie op het verslag van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Hebt u kans gezien om onder de kerstboom de nota naar aanleiding van het verslag te schrijven, als afscheidsgeschenk aan de Kamer? Want als dit voorstel de eindstreep gaat halen dan hebt u een niet onbelangrijke grondwetswijziging op uw naam!

Toch blijft het spijtig dat Halsema niet zelf haar politieke gezag en retorische talent aan het voorstel is blijven geven, en nog even gewacht had met het opstappen. Het waren tenslotte ook ontbindingsverkiezingen met het oog op wijziging van de Grondwet en Halsema had met de regering afgesproken dat zij de tweede lezing in zou leiden. Maar goed. Misschien bedoelde ze met haar opmerking ‘mijn werk is af’ dat het voorstel het – in tegenstelling tot wat Verbeet denkt – helemaal niet gaat halen. De VVD is niet zeker. In ieder geval was de eerste lezing al een prestatie van formaat.

Vorige post:

Volgende post: