Voor paal met de rechts(s)taat

door WV op 22/02/2010

in Varia

De Partij van de Arbeid heeft nauwelijks nog juristen in de partijtop en al helemaal niet meer in de Tweede Kamer. Het was altijd al een economen- en politicologenpartij maar met het ineenstuiken van de bestuurlijke vernieuwingsdrift, zo’n drie jaar geleden, zijn zelfs de laatste meesters aan de kant gezet. Aleid Wolfsen deed de deur dicht. Jammer, want het had de PvdA kunnen behoeden voor de meest recente blunder. Op verkiezingsposters die op stations door het gehele land hangen staat het campagnemotto te lezen:

‘Pal voor de rechtstaat’

Met een mooie foto van Nebahat Albayrak er op, dat moet gezegd. Ze is denk ik niet betrokken geweest bij het opstellen van deze leuze, want dan was die fout er nooit ingeslopen. Elke eerste jaars student rechten weet dat immers, rechtsstaat schrijf je met dubbel s in het midden. Als je zo trots bent op die rechtsstaat, dan zou je die toch moeten kunnen spellen, niet?

1 Tim Borman 22/02/2010 om 14:51

Inderdaad, een prachtige verkiezingsposter. Maar wordt deze inderdaad ontsierd door een “blunder”? Toen ik een kwart eeuw geleden rechten studeerde, was “rechtstaat” nog gewoon fout. Maar volgens de huidige spellingregels (of zo men wil “spellingsregels) mag “rechtstaat” tegenwoordig ook. Kijk maar in de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal, waar “rechtstaat” naast “rechtsstaat” als mogelijkheid is gegeven. Dat is wat dit woord betreft kennelijk de officiële interpretatie van de regels over de tussen-s in onderdeel 10 van de zgn. Leidraad bij die woordenlijst. Ik ben het graag eens met diegenen die zeggen dat de spellingregels er niet duidelijker op zijn geworden. Maar daar gaat het nu even niet om. De schrijfwijze “rechtstaat” mag dan misschien niet de meest gebruikelijke zijn (zelf zou ik het ook niet doen), maar “fout” is het dus echt niet. Ook mijn demissionaire staatssecretaris mag dus met recht trots zijn op haar rechtstaat! En wat mij betreft kan deze verkiezingsposter dus ook na de gemeenteraadsverkiezingen gerust blijven hangen.

2 GB 22/02/2010 om 17:32

Meneer Borman, nu u hier toch bent: soms komt in de wet ‘bij en krachtens’ voor in plaats van ‘bij of krachtens’. Zijn daar regels/aanwijzingen voor?

3 jo 22/02/2010 om 22:17

Yep. Zie bijvoorbeeld regel 28 (klik m’n link) in de Aanwijzingen voor de regelgeving. ‘Bij en krachtens’ lijkt me ongebruikelijk. Bij slaat op delegatie, krachtens slaat op subdelegatie. Als je als van tevoren weet dat iets op zowel het gedelegeerde als het gesubdelegeerde niveau geregeld wordt, is het correct.

4 wv 22/02/2010 om 22:29

Ik ken de regel, jawel, maar ik blijf het een malle, nieuwlichterige spellingregel vinden. Eentje die het rechtgevoel weerpreekt. Niet zozeer een kwetie van rechtnorm, maar van rechtbeginel, die tussen ‘s’ zou ik menen.

5 H.Lodder 23/02/2010 om 17:17

Ik vermoed dat men als de dood voor het woord “rechts” is en daarom liever het risico loopt de foutere spelling te hanteren!!. Gelukkig dat men geen probleem kan maken van een linkstaat of linksstaat….!!

Vorige post:

Volgende post: