Vrijheid van kunst

door PWdH op 01/09/2009

in Grondrechten

Dezer dagen treedt er haast een zonsverduistering in van alle proefballonnen die her en der worden opgelaten. Vandaag in deze rubriek: Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur, pleit ervoor de vrijheid van kunst op te nemen in de Grondwet.

Waarom dat nodig zou zijn wordt in eerste instantie niet geheel duidelijk. Ook kunstenaars hebben immers dezelfde grondrechten als hun meer prozaïsche medeburgers: de vrijheden van meningsuiting, vereniging en onderwijs lenen zich (ook) prima voor een kunstzinnige invulling. Bij nader inzien blijkt Swaab een sociaal grondrecht op het oog te hebben. Wanneer de kunst niet grondwettelijk tot voorwerp van aanhoudende zorg van de regering wordt bestempeld, dan zou de subsidiëring van de kunst- en cultuursector in gevaar kunnen komen.

Stiekem wordt zo getracht de PVV alvast een spaak in het eventuele regeringswiel te steken. Zoals bekend houden ze daar niet zo van ‘designerbrillen’, laat staan van Echte Kunst.

Het kamerlid Leerdam, zelf actief als kunstenaar en overigens niet verdacht van rechtse sympathieën, is enthousiast. Naar eigen zeggen gaat hij het idee verder uitwerken. We wensen hem veel succes met het niet onbelangrijke detail van het vinden van een definitie van kunst en cultuur. Overigens wordt er in de Tweede Kamer terecht lauwtjes gereageerd op het ballonnetje. Vermelding verdient de relativerende reactie van beeldend kunstenaar en kamerlid Van Leeuwen. In een vrijplaats voor kunst ‘kun je alles zeggen omdat er toch niemand luistert’.

Morgen: Plasterk en het hoger onderwijs.

1 Ans Hengels 01/09/2009 om 20:27

Misschien kan mevrouw Swaab eens een blik op de huidige Grondwet werpen? Artikel 22, derde lid, daarvan bepaalt: "Zij (= de overheid) schept voorwaarden voor (…) culturele ontplooiing (…).

Dat komt toch aardig in de richting van het door haar gewenste sociale grondrecht.

2 GB 02/09/2009 om 13:47

Kortmann merkt daarbij dan snedig op: 'Dit lid is van een zodanige onbestemdheid dat het nauwelijks betekenis heeft.' (Grondwet, Tekst en Commentaar, aantekening 4 bij artikel 22)

3 WdH 02/09/2009 om 13:59

Zo blijkt zelfs Swaab een leerling van Kortmann.

Vorige post:

Volgende post: