Wat is dat, de onrechtsstaat?

door GB op 29/08/2010

in Buitenland

Lothar de Maizière, de laatste minister-president van de DDR staat aan de andere kant van het spectrum met het rechtsstaat-begrip te goochelen: de DDR was dan geen loepzuivere rechtsstaat, het was ook geen Unrechtsstaat. Bij een onrechtsstaat zijn, volgens Lothar, recht en onrecht omgedraaid. Wat in naam van het recht gebeurt, is eigenlijk onrecht. En dat was in de DDR niet het geval. Moord en diefstal waren gewoon moord en diefstal. Vonnissen uit die tijd werden immers ook na de Wende gewoon ten uitvoer gelegd? Wel schortte het aan rechtsbescherming tegen de overheid en politiek strafrecht is inderdaad niet zo netjes. Maar onrechtsstaat? ‘Ich halte diese Vokabel für unglücklich’

Daar komt natuurlijk gelazer van. Slachtoffers, nabestaanden, politieke vijanden, staatsrechtsgeleerden, boze lezers – alles paradeerde voorbij met tegenargumenten. In de DDR was willekeur aan de orde van de dag, bestonden de grondrechten praktisch niet, en ten tijde van Nazi-Duitsland werden verkeersovertredingen ook bestraft.

De neef van Lothar, Thomas, en ook CDU-partijbons, zette er desalniettemin nog een rehabilitatie-tandje bij: “Es wäre ein Startvorteil für den Osten und eine Chance zur Modernisierung für ganz Deutschland gewesen, wenn man nicht mit einem Schlag alle Gesetze aus dem Westen übernommen hätte.” Lothar zelf nuanceerde zich echter, en kwam met een nieuwe kreet op de proppen: nu de DDR inderdaad een aantal elementen van de rechtsstaat ontbeerde was het eigenlijk “ein Nichtrechtsstaat”.

[h/t TdB]

Vorige post:

Volgende post: