Wie is de Nederlandse Designated Survivor? I

door GB op 17/01/2017

in Recensies

Post image for Wie is de Nederlandse Designated Survivor? I

Het zat al in The West Wing, in de aflevering waarin Josh van Leo de opdracht krijgt ‘to pick a guy’. Josh wijst vervolgens de minister van landbouw aan als designated survivor omdat hij, zo legt hij Donna uit, in de verste verten geen rekening houdt met een opgeblazen Capitool. Dus kiest hij voor een publicitaire nobody om alle bekende, belangrijke gezichten wel in beeld te hebben. Aan het einde van de aflevering, in een typisch West Wing-slot, neemt president Bartlet het doemscenario iets serieuzer. Hij bespreekt kort wat er moet gebeuren als hem inderdaad iets zou overkomen. Dat komt vooral neer op ruim baan te maken voor de mensen van de veiligheid en doen wat er gezegd wordt. En op de keuze van een Chief of Staff. Dat is juist niet ‘just pick a guy’.

Het besluit van Josh om de minister van landbouw aan te wijzen, is niet onlogisch. In werkelijkheid was deze ambtsdrager, zo blijkt uit de lijst van Wikipedia, in de dagen van destijds vaak de pineut. Het is ook een geruststellende blijk van vertrouwen om het ultieme doemscenario wel te hebben, maar niet serieus te nemen. Tot de aanslagen van 9/11. Toen President Bush zich daarna tot de Amerikaanse verenigde vergadering richtte, was zijn vice-president Dick Cheney de aangewezen overlever. En voor de State of the Union van 2016 was het Jeh Johnson, Secretary of Homeland Security. In de collectieve verbeelding is de terreurdreiging ook te merken. Populaire series als 24 en Homeland tonen de dilemma’s van post-9/11 en tasten voortdurend de grenzen van de strijd tegen het terrorisme af. En onlangs werd de nachtmerrie waar Josh geen rekening mee wilde houden, toch verbeeld. In de Netflix-serie Designated Survivor wordt het complete Capitool opgeblazen en wordt een politiek uitgerangeerde onderknuppel met een suffe bril in een sweater ingezworen in het ambt waar iedereen op dat moment naar kijkt, dat van de president. Voor die rol werd Kiefer Sutherland gecast: Jack Bauer als President Bartlet.

Als kruising tussen The West Wing en Homeland is Designated Survivor vatbaar voor de makkelijke kritiek op mengvormen: te veel van het één, te weinig van het ander. Maar makkelijke kritiek is niet daarom ongefundeerd. Deze serie wil inderdaad wel heel veel, door niet alleen de overlevingskansen van de Amerikaanse constitutie uit te denken tegelijk met de spannende jacht op de traitor among us, maar zich ook te buigen over huwelijk en gezin als de schijnwerpers feller worden. De verhaallijntjes over het vaderschap en het geheime drugsgebruik van zijn zoon waren wat mij betreft zeker voor dit eerste seizoen niet nodig. Het uitgangsgegeven van de serie is spannend genoeg. Gaf Bartlet in die mooie jaren tussen de val van de muur en de huidige aanslagen een bruikbaar advies? Het lijkt er wel op. De juiste Chairman of the Joint Chiefs is cruciaal, met de gouverneurs zal je moeten samenwerken en over zijn eigen Leo had President Kirkman beter moeten nadenken.

Ondertussen rijst de vraag wat er in Nederland zou gebeuren als er een bom op de Ridderzaal wordt gegooid terwijl de Koning de troonrede voorleest. Weet iemand of daar praktische voorzieningen voor worden getroffen? Zit Sharon Dijksma dan in de extra gepantserde auto van de Minister van Justitie? Laat het weten. Dan koken we er een volgende post van.

{ 0 reacties… add one now }

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: