Wilders: wordt vervolgd

door GB op 21/03/2014

in Haagse vierkante kilometer, strafrecht, Uitgelicht

Post image for Wilders: wordt vervolgd

Het was niet de week van Geert Wilders. In Den Haag verloor zijn PVV een zetel en werd niet de PVV maar D66 de grootste partij. Niemand wil lokaal of landelijk met de PVV samenwerken en iedereen, tot in het buitenland toe, buitelt over de PVV-voorman heen vanwege zijn ophitsende uitspraken over minder Marokkanen. Tweede Kamerlid Van Vliet heeft de PVV de rug toegekeerd. Een aderlating, want vriend en vijand zijn het erover eens dat Van Vliet, tevens voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties, een bekwame vakman is. Pijnlijker is nog dat het NOS Journaal Wildersstemmers aan het woord liet die vonden dat hun voorman te ver was gegaan met zijn uitspraken over minder Marokkanen. Op blinde adoratie hoeft Wilders dus niet te rekenen: zijn eigen achterban is niet te beroerd hem de maat te nemen. Wilders maakte zich verder onsterfelijk belachelijk met zijn woede-uitbarsting over een clipje van een slechte rapper uit Sneek en zijn dreigement aangifte te doen tegen iedereen die een vergelijking met Hitler durfde te maken. En nu wordt de PVV-voorman na honderden aangiftes ook nog strafrechtelijk vervolgd. Is dat al besloten dan? Nee, maar het is simpelweg onvermijdelijk.

In 2011 werd Wilders na een tumultueus proces vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van moslims en van het aanzetten tot haat en discriminatie. Het was een vrijspraak op het randje. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de gewraakte uitlatingen neerkwamen op kritiek op de godsdienst die Islam heet. Religiekritiek, ook heftige religiekritiek, is uiteraard toegestaan in een democratische rechtsstaat. Bij sommige uitlatingen leek de PVV-voorman wel wat verder te gaan dan alleen religiekritiek, maar de rechtbank meende kennelijk dat hem het voordeel van de twijfel kon worden gegund. Niettemin bevatte de uitspraken wel vermanende woorden. Bij de uitspraak “Loop over straat en zie waar het toe leidt. Je voelt dat je niet meer in je eigen land leeft. Er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen.” merkte de rechtbank bijvoorbeeld op dat Wilders zich “op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare” begaf. Het is nog niet zo gek de rechtbankuitspraak op te vatten als een laatste waarschuwing. Tot hier en niet verder.

Als dat zo is, moge duidelijk zijn dat Wilders zich doof heeft gehouden. Zijn uitspraak over minder Marokkanen, wat hij even “gaat regelen”, heeft in de verste verten niets te maken met kritiek op de Islam of de Koran. Ondanks de toelichting dat hij criminele Marokkanen bedoelde, lijkt hier evident sprake te zijn van aanzetten tot haat en discriminatie wegens ras (waaronder ook een bevolkingsgroep kan worden verstaan). Dat is een belangrijk verschil met de eerste Wilderszaak. Daar ging het vooral om “wegens hun godsdienst”. Over ras was de rechtbank heel kort:

“Nog daargelaten het antwoord op de vraag of verdachte zich in al zijn uitlatingen tegen mensen richt, kan in ieder geval het bestanddeel ‘wegens hun ras’ niet worden bewezen.”

Nu is dat beslist anders. Oud-hoogleraar Theo de Roos, die eerder nog stelling nam tegen de beslissing om Wilders te vervolgen, meent nu dat de aangiftes kans van slagen hebben. Dat denk ik ook. Ik hoop op een snelle beslissing van het Openbaar Ministerie en een vlotte rechtszaak. Liefst zonder hijgerige journalisten, eetcomplotten, mediageile advocaten, huilende slachtoffers, Jeroen de Kreek en Mohammed Enait. Gewoon een simpele zitting, kort hoor- en wederhoor en dan een flinke geldboete. Zo’n snelle, maar ferme tik op de vingers is toch niet teveel gevraagd?

1 Super De Boer 21/03/2014 om 15:09

Je bent toch niet aan het oproepen tot vervolging, GB? 😉

PVV stemmen op 22 mei kan ik niet aan mezelf verkopen. Helaas, want effectiever zand is er niet in de EU-motor te strooien vanuit de Lage Landen.

Maar ik vind nog steeds dat de gewraakte uitlatingen moeten kunnen. Vroegâh, toen hij nog verstandige dingen zei, brak Rutte nog wel eens een lans voor legale Holocaustontkenning. Op die lijn zit ik ook. Spreek en gij zult worden tegengesproken. Maar spreek vooral. Zijn er dan geen grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Jawel. Maar die zijn wat mij betreft hier nog (lang) niet bereikt. Expliciete oproepen tot geweld, daar heb ik wel een beeld van strafwaardigheid bij. Maar niet bij het roepen om minder Marokkanen, vrouwen, homo’s, bejaarden of Ajax-supporters op straat.

8) Kortom: groeten van een ‘neoliberaal’ die in mei SP gaat stemmen.

2 GB 22/03/2014 om 12:17

Aanzetten. Dit is uitsluitend aanzetten, en geen oproepen…

3 Super De Boer 22/03/2014 om 18:30

Dat is de wettelijke term inderdaad.

Ik zit eigenlijk te wachten op een Maarten van Rossem die de bepaald onfris ogende meute die zich nu met veel te veel gretigheid op Wilders stort uitlegt dat er van iets nieuws onder de zon, schokkende feiten of historische gebeurtenissen geen sprake is.

Ik zie net tijdens die demonstratie tegen Wilders een spandoek met ‘Wilders, hond van Israël’ erop. De relevantie ontgaat me, maar prima, moet kunnen. Next.

8) Ik begin aan de Beef Wellington (de bereiding), fijne avond!

Vorige post:

Volgende post: