Winnaar Maxime blijkt eerlijk

door TdB op 12/10/2010

in Haagse vierkante kilometer

Ondanks Verhagen’s reputatie, blijkt dat hij op het CDA-congres wél de waarheid sprak. Als iemand zich in het regeerakkoord zal herkennen, zullen dit christen-democraten zijn. Althans, dat is het verdict van de Stemwijzer en het Kieskompas over het regeer- en gedoogakkoord.

Het is inmiddels received wisdom dat de PVV de grote winnaar van de onderhandelingen is en dat de VVD en het CDA er bekaaid vanaf komen. Zo stelt VU-politicoloog André Krouwel, die eerder een voorspelde dat het kabinet-Rutte/Verhagen er niet zou komen, dat hij “het CDA … op het eerste gezicht geheel niet [herkent] in de plannen.” Met deze stellingname ontstaat een interessante tegenspraak met het door Krouwel zelf ontwikkelde Kieskompas. Indien deze wordt ingevuld aan de hand van het regeerakkoord (niet uit-onderhandelde punten niet meegenomen), ontstaat het volgende plaatje:

Dit regeerakkoord is eigenlijk geen document waarin veel christen-democraten zich zullen herkennen, dit akkoord is het CDA. De vraag daargelaten wat dit zegt over de kwaliteit van het Kieskompas respectievelijk de leesvaardigheid van Krouwel, wordt het beeld ondersteund door de Stemwijzer, zo blijkt:

Hoewel het spijtig is voor Rita dat ze 24 zetels minder heeft gewonnen dan haar oud-VVD-collega Geert, worden haar 52.937 kiezers beter bediend dan de kleine anderhalf miljoen PVV-stemmers. Met name interessant is dat volgens de Stemwijzer D66 even zeer als aanvullende gedoogpartner in beeld lijkt te komen als de SGP. Maar schijn bedriegt. Als bij de niet uit-onderhandelde punten niet ‘geen mening’ wordt ingevuld, maar geantwoord wordt in de geest van het akkoord, ontstaat het volgende beeld:

Conservatieve partijen als de SGP en ChristenUnie stijgen sterk in de rangorde, terwijl liberale partijen als D66 en GroenLinks kelderen. Rutte’s schuine oog naar de SGP is dan ook geen toeval.

Update: bij nadere bestudering bleek het Kieskompas niet geheel correct ingevuld te zijn. Een geüpdatete plaatje is inmiddels geplaatst, zie ook deze codering.

1 PB 13/10/2010 om 09:24

Fantastisch! Maxime doe er je voordeel mee om de laatste wijfelende CDA’ers over de streep te trekken.

Misschien kan dr. Krouwel even reageren op deze bijdrage? Misschien kan de moderator van het weblog dr. Krouwel deze blog even doen toekomen om toelichting te geven.

2 WJLH 13/10/2010 om 14:54

Maar wie is of zijn nu de fellow traveller(s)?

3 PB 25/10/2010 om 10:30

Heeft dr. Krouwel al gereageerd?

Anders vind ik dit een beetje vervelend van hem: http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3267473.ece/Kabinet-Rutte_voert_CDA-beleid_.html

Vorige post:

Volgende post: