Yves Leterme

door GB op 01/04/2009

in Buitenland

Post image for Yves Leterme

Mooi interview met Yves Leterme vandaag in De Volkskrant. Voor liefhebbers van de discipline ‘de pyschologie van leiderschap’ een aanrader. Een paar observaties van mijn kant:

Yves wordt neergezet als een politieke junk. Dat is hij waarschijnlijk ook, als je leest dat hij zichzelf letterlijk doodwerkt. Maar of je dat allemaal met ‘plichtsbesef’ kunt verklaren, zoals hij zelf zegt? Kan haast niet waar zijn. Wat is er mis met de Wille zur Macht?

Opvallend is verder de gebrandheid van Yves op de vraag of hem iets te verwijten valt in de Fortis affaire. Nu dat naar zijn idee niet is gebleken uit het parlementaire onderzoek vindt hij dat hij terug mag gaan slaan. Onder andere in de richting van de cassatierechter die hij een ‘mini-staatsgreep’ in de schoenen schuift. De teneur is eigenlijk dat hij onterecht geslachtofferd is. Leterme weet het dan nog zo te draaien dat hij dat laat volgen uit zijn ‘politieke ethiek’. Toch staat volgens mij wel vast dat het geheim van de raadkamer is geschonden (door partijverbinding tussen de man van de rechter en een regeringsfuntionaris) en dat de advocaten van de staat en het OM geprobeerd hebben om die kennis te gebruiken in het voordeel van de Staat. Ok, een Masterplan-Leterme is niet gevonden. Maar de vraag of hij terecht is afgetreden is toch breder dan de vraag of hem persoonlijk iets te verwijten valt. Bijvoorbeeld: heeft de Staat onder zijn verantwoordelijkheid misbruik gemaakt van onrechtmatig verkregen kennis?

Kennelijk trekken de leiders dat toch slecht, het aftreden omwille van ‘politieke verantwoordelijkheid’.

Een laatste punt: Leterme wijst erop dat een van de grote weeffouten in het België van dit moment is dat het geld federaal wordt opgehaald en door de gewesten wordt uitgegeven. Dat deugt ten principale niet, en daarom zal vroeg of laat de Europese Unie België tot begrotingsdiscipline moeten dwingen. Helemaal geen schande, aldus Leterme. Toch is dat grappig. De Europese Unie lijdt namelijk aan de omgekeerde weeffout: daar wordt op Europees niveau uitgegeven wat op nationaal niveau is opgehaald. Private vices, public benefits?

Vorige post:

Volgende post: