Gerommel in België – nota formateur onvoldoende voor NVA

door WVDB op 07/07/2011

in België

Post image for Gerommel in België – nota formateur onvoldoende voor NVA

Eerder deze week stelde de formateur, Elio Di Rupo (PS), zijn voorstel tot regeringsonderhandelingen voor. De nota zelf kan u hier lezen.

Politiek beschouwd was deze formatiepoging, die nu waarschijnlijk strandt, één met hoge inzet. De Parti Socialiste domineert sinds jaren het waalse partijlandschap, en behaalde bij de jongste federale verkiezingen 26 zetels. De as PS en NVA is dan ook de meest logische weg tot een regering. Logisch misschien wel, eenvoudig en werkbaar allerminst. Om 14u00 vanmiddag verwierp Bart De Wever (NVA) de nota Di Rupo. Zijn verklaring vindt u hier (persconferentie) en hier (in nota vorm).

Langs Vlaamse zijde kondigde alvast de CDnV aan dat de NVA een onmisbare partner is voor verdere onderhandelingen. De Franstalige partijen waren allemaal bereid tot coalitievorming, en verdere onderhandelingen. Eerder had de formateur zelf ook al gesteld dat een ‘njet’ van de NVA voor hem het einde van zijn formatieopdracht zou betekenen, hoewel dit zuiver mathematisch niet hoeft (NVA controleert 27 kamerzetels op 150).

Afwachten op een verklaring van de formateur en een interventie van het Paleis. Maar welke wegen liggen nu nog open? Verkiezingen lonken alvast.

1 PB 07/07/2011 om 16:28

Wat mij opviel aan de persconferentie was de zeer uitvoerige toelichting die De Wever gaf; compleet met powerpoint-presentatie en statistieken. Hij voelde dat hij blijkbaar wat had om uit te leggen. In mijn oren klonk het allemaal wel logisch dat ze het voorstel hebben afgeschoten. CDnV was toch ook al niet overtuigd van de nota, maar liet de NVA de hete kastanjes uit het vuur halen. Men spreekt nu over nieuwe verkiezingen, maar ik dacht dat er niet veel ging veranderen…. tijd voor de route Praag/Bratislave – Antwerpen/Namen.

2 WVDB 07/07/2011 om 17:03

Inderdaad,

nu was de nota openbaar gemaakt, en dit noopte wellicht tot een gefundeerd antwoord, wat op zich alleen maar toe te juichen valt. De nota is ook een kunststuk, dat inderdaad op enkele plekken in de uitvoering wel eens anders zou kunnen uitvallen.

Die verkiezingen zijn meer een zucht als resultaat van een gebrek aan opties, maar de opdat de Kamer zich ontbindt, is een meerderheid nodig, welk niet evident lijkt. Maar of de Koning nog iemand kan aanstellen, is mijns inziens zeker de vraag.

Pijnlijk ook is de leegloop van kiezers bij de Open Vld, en de snelheid en handigheid waarmee de NVA scoort op haar liberale kernthema’s (als belastingen, arbeidsmarkt).

Verder verbaas ik me over het stuk over de faciliteitengemeenten. Wanneer Di Rupo deze een inschrijvingsrecht geeft (keuze lijst Vlaams Brabant of lijst in Brussel), én de taalfaciliteiten verankerd, dan lokt hij op zijn minst hevig verzet uit. Ook het dossier van de burgemeesters is zulk symbool, dat weinig constructief opgelost wordt (?).

3 PB 07/07/2011 om 19:39

Ik verbaas me ook vooral over het belgische federale vertegenwoordigingssysteem. Ik vind het onbegrijpelijk dat van alle politieke stromingen zowel een waalse als een vlaamse versie in het federale parlement zit. Dat je bij de vorming van een kabinet een meerderheid moet hebben onder het vlaamse deel en het waalse deel. Vervolgens liggen de conflicten niet alleen tussen walen en vlamingen, maar ook nog op het sociaal-economisch gebied. Dat maakt alles onwerkbaar. Inmiddels moeten minimaal 6 partijen meedoen aan een kabinet, waarbij het hele politieke spectrum vertegenwoordigd is van groenlinks tot vvd, zogezegd. En als de NVA niet meedoet, zijn ook nog eens 8 partijen nodig. Dat zijn alle partijen in het parlement behalve de NVA en VB…. Degene die dit systeem heeft bedacht was uit op de sabotage van Belgie….

4 PB 07/07/2011 om 21:22

Interesant dat Wouter Beke (CDnV) precies de punten opsomt die jij noemt als onbegrijpelijk. De tactiek van Di Rupo lijkt nog steeds te zijn om een wig te drijven tussen de NVA en de andere vlaamse partijen. Bij OpenVLD en Groen en SP.A is dat inmiddels gelukt (logisch gezien de electorale strijd tussen OpenVLD en NVA); maar CDnV wil niet zonder NVA verder, ihb omdat het dan overgeleverd is aan de MR (en dus de FDF) voor de hervormingen, terwijl ze juist deze wilde uitsluiten. De druk ligt dus nu bij het CDnV om toch verder te gaan zonder de NVA. Of een nieuwe nota….

5 WVDB 08/07/2011 om 12:45

over het partijbureau bij de CDnV gisteren : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110708_057

Vorige post:

Volgende post: