Joost zwaait af; voorstel-Taverne ingetrokken

door GB op 22/03/2017

in Haagse vierkante kilometer, Uitgelicht

Post image for Joost zwaait af; voorstel-Taverne ingetrokken

Vandaag zwaait het Kamerlid Joost Taverne (VVD) af. Bij het kleine publiek was hij bekend van de voorkeurstemmen-actie ‘Joost kan het schudden’. Het grote publiek zag hem klooien met zijn knoopje bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. In het staatsrecht kennen we hem als een smaakmaker die we met enige weemoed zien vertrekken.

Samen met Stef Blok en Klaas Dijkhoff haalde hij de VVD weg bij het voorstel-Halsema ter invoering van constitutionele toetsing. Onder leiding van Taverne tappen de liberalen tegenwoordig uit het vaatje van de natiestaat: het EHRM terug in zijn Straatsburgse hok en het eigen parlement de baas over het geldende recht. Taverne gaf deze nieuwe koers handen en voeten door een wijziging van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen door het parlement te loodsen. Verdragen met rechtstreeks werkende bepalingen kunnen niet meer stilzwijgend worden goedgekeurd. Ook zal de nieuwe Tweede Kamer naar alle waarschijnlijkheid straks op zijn voorstel een Commissie voor Constitutionele Zaken instellen. Al die noeste arbeid leverde hem een eigen trefwoord op Publiekrecht en Politiek op.

De meeste staatsrechtelijke reuring veroorzaakte Taverne met zijn ‘voorstel-Taverne’, gericht op het terugschroeven van de royale doorwerking van het internationale recht in de Nederlandse rechtsorde. Daarmee wilde hij het omgekeerde bereiken van wat Halsema destijds met instemming van de VVD voorstelde. Niet méér rechterlijke bemoeienis, maar juist minder. Veel applaus heeft hij in het staatsrecht voor zijn idee niet gekregen. Binnen de VVD viel het meer in de smaak. Het ‘terugdringen van de rechterlijke interpretatie van mensenrechten’ haalde zelfs het laatste verkiezingsprogramma, waarop de partij meteen de zelfbenoemde rechtsstaatwaakhonden van de Advocatenorde in de kuiten had hangen. Maar de liberalen willen niet meer lijdzaam hoeven toekijken hoe levenslange gevangenisstraf niet meer uitzichtloos mag zijn, alleen omdat het EHRM dat inmiddels in strijd met de mensenrechten vindt. Daar moest grondig een einde aan komen: ‘de directe doorwerking van ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties moet worden afgeschaft,’ aldus de programmacommissie. Dat klinkt als een geradicaliseerde versie van het voorstel-Taverne.

Misschien wel daarom heeft Taverne vlak voordat hij de deur van de Kamer achter zich dichttrekt, zijn eigen voorstel nog even ingetrokken. De rechterlijke interpretatie van mensenrechten leek inmiddels al aardig teruggedrongen, aldus zijn motivering daarbij. Hij wees met name op het arrest van de Hoge Raad waarin deze niet onmiddellijk afrekent met de Nederlandse behandeling van levenslang gestraften, maar eerst wilde weten wat staatssecretaris Dijkhoff van plan was. Een dergelijke constitutionele lus ziet Taverne graag permanent op het menu. ‘Op deze manier komt een correcte en gezonde dialoog tot stand binnen de trias politica. De initiatiefnemer juicht dit toe en hoopt dat de Hoge Raad deze lijn in de toekomst zal doorzetten.’

En wij hopen ondertussen dat ook in de nieuwe Kamer weer Tavernes zullen zitten die zoveel parlementaire tijd en politieke energie in staatsrechtelijke kwesties willen steken als hij heeft gedaan.

{ 1 reageer… read it below or add one }

1 Henriette 29/03/2017 om 10:40

Hoi Joost, dit bericht kreeg ik doorgestuurd van Abel.
Ik vond het heel leuk om te lezen, wat ik er van begreep.
Ik houd ven eigenzinnige mensen.
Veel succes in Washington dc en een goede reis !
Henriette

Reactie achterlaten

Vorige post:

Volgende post: